Deelneemster van de maand mei 2020

 In Deelneemster van de maand

Mijn naam is Marjan de Wolde en ik ben huisarts in Borne. Ik woon samen met Wouter en onze 3 pubers Bas, Roos en Stijn in Hertme. Ik ben geboren en getogen in Meppel en ben op mijn 19e gaan studeren in Groningen. Na eerst een jaar Pedagogiek te hebben gestudeerd, kon ik het jaar daarop starten bij Medische Faculteit. Na mijn doctoraal heb ik mijn coschappen in het Martini Ziekenhuis in Groningen doorlopen.

Na mijn coschappen kwam de grote vraag: welk specialisme ga ik kiezen? Het was altijd mijn grote droom om kinderarts te worden, maar tijdens de coschappen kwam ik erachter dat het romantische beeld wat ik hiervan had in de praktijk toch anders bleek te zijn; ik was meer met ouders in de weer dan met kinderen en ik merkte tijdens de coschappen dat ik een brede interesse had in verschillende vakken en in verschillende patiëntencategorieën. Toen was de keus snel duidelijk: het huisartsenvak zou goed bij me passen.

Na verschillende baantjes (o.a. op de spoedeisende hulp, in de psychiatrie en als baanarts op het Circuit van Assen), werd ik in 1999 aangenomen voor de huisartsopleiding, ook weer vanuit Groningen.

In 2004 zijn we, vanwege het werk van Wouter, met ons jonge gezin verhuisd naar het prachtige Twente. Ik heb daarna jaren als huisarts in Hengelo gewerkt en langzaam de overstap gemaakt naar Borne, waar ik in 2015 de praktijk heb overgenomen van het huisartsen echtpaar Vriezendorp. Sindsdien ben ik, samen met Marco Krukerink, de trotse praktijkhouder van duo-praktijk “Krukerink & De Wolde” in de Fleminghof.

Het huisartsenvak is mij op het lijf geschreven. De diversiteit aan vragen en klachten van patiënten van jong tot oud, maakt dat ik elke dag vol enthousiasme naar mijn werk ga. Ons vak is erg in beweging en er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Waar vele jaren geleden de dokter “boven” de patiënt stond, zijn arts en patiënt nu gelijkwaardige partners, die samen een beslissing nemen welke behandeling in een bepaalde situatie het beste past bij deze patiënt. Het is voor mij dan ook elke keer weer een uitdaging om de patiënt tevreden de deur uit te laten gaan. Hoewel ik alle aspecten van het huisarts-zijn leuk vind, heeft de terminale zorg mijn bijzondere aandacht. Het is heel speciaal om iemand van zo dichtbij in deze laatste, kwetsbare fase te mogen begeleiden. Daarnaast kan ik me ook erg uitleven op de chirurgische ingreepjes. Het afgelopen jaar ben ik mijn interesse aan het uitbreiden op gebied van management en organisatie.

Om kenbaar te maken wie we zijn en waar we voor staan, hebben we vorig jaar een eigen website laten maken voor onze duo-praktijk, met eigen logo (Puur M) en nieuwe foto’s (MadebyMerlin). Deze nieuwe site gaf ons ook meteen de mogelijkheid om onze dienstverlening uit te breiden met online-afspraken maken (wat in deze Corona-tijd even niet mogelijk is), inzage in eigen medisch dossier en de mogelijkheid om e-consulten aan te vragen.

Helaas heeft de Corona-crisis op iedereen een enorme impact, zo ook op de huisartsen. We hebben in no-time een aparte corona-locatie in Borne opgezet om patiëntenstromen te scheiden. Ook is ons werk inhoudelijk erg veranderd: geen volle spreekuren meer op de praktijk, maar meer zorg op afstand. Dit betekent meer telefonische contacten en beeldbellen. Gelukkig lijkt het virus wat meer onder controle te zijn en komt er meer ruimte om ook de patiënten met minder acute klachten weer op de praktijk te gaan zien. We zijn momenteel samen met alle huisartsen in Borne volop maatregelen aan het treffen om dit op een veilige manier te doen. Hoe de toekomt eruit gaat ziet, is voor iedereen een groot vraagteken. Maar de huisartsen zijn bereikbaar voor alle patiënten, ook in deze onzekere tijden!

Vanwege de groei van het aantal nieuwe inwoners in Borne, hebben we besloten om (tijdelijk) onze praktijk open te stellen voor nieuwe patiënten. Wil je meer weten over de praktijk, neem dan eens een kijkje op onze website: www.krukerinkdewolde.nl

Mijn levensmotto is: het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen

Hartelijke groet,
Marjan de Wolde

Recent Posts