Deelneemster van de maand april 2020

 In Deelneemster van de maand

Mijn naam is Nienke Westerhof, 33 jaar en geboren en getogen in Borne. Sinds juli 2018 ben ik notaris bij Kuhlmann, Westerhof en De Kok notarissen; ons kantoor is gelegen aan de Bekenhorst te Borne (tegenover het Dijkhuis). Mijn specialiteit op kantoor is personen- en familierecht. Dat betekent dat ik mensen help bij het vastleggen van hun wensen in testamenten, samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden, levenstestamenten of andere belangrijke zaken in het leven (of daarna). Verder ben ik, tezamen met mijn collega’s Jeroen, Arthur, Ellen en Maurits voor veel mensen in Borne de huisnotaris: wij begeleiden verkopers en kopers bij de overdracht van hun huis of andere onroerende zaken (bijvoorbeeld een bedrijfspand).

Op mijn 18e ben ik gaan studeren in Groningen (notarieel recht). Naast mijn studie notarieel recht heb ik ook veel fiscale vakken (zoals bijvoorbeeld estate planning, overdrachts- en omzetbelasting en inkomstenbelasting) gevolgd. Na het afronden van mijn studie ben ik op het kantoor in Borne gaan werken als kandidaat-notaris waar ik, na het behalen van mijn stageperiode en het volgen van een specialisatieopleiding (namelijk Grotius Estate Planning), inmiddels alweer tien jaar werkzaam ben.

Waarom op dit moment, gezien de huidige corona ‘periode’ waarin we nu met z’n allen leven, een notaris als deelneemster van de maand 2020? Dat zal ik jullie vertellen: een notaris is op dit moment een soort ‘juridische’ huisarts van de maatschappij. Veel mensen hebben juist op dit moment, gezien de angst zelf ziek te worden of – nog erger – in het ziekenhuis terecht te komen, de wens voor de situatie dat ze zelf geen beslissingen meer kunnen nemen op financieel, administratief of medisch gebied, een levenstestament op te maken. Daarnaast zijn er veel mensen die ook, nu we tijd hebben om over belangrijke dingen na te denken die we wellicht eerder voor ons uit schoven, wensen willen vastleggen voor de nabestaanden mochten ze komen te overlijden. Juist nu is dus de vraag naar het opmaken van een (levens)testament aan de ‘orde van de dag’. Ik vind het als notaris mijn maatschappelijke plicht om mensen daarin, in hun behoefte dit op de juiste manier vast te leggen, te kunnen helpen.

Ook voor notarissen is het daarnaast een bijzondere tijd: het notariskantoor is ‘gewoon’ open maar er komen geen cliĆ«nten meer binnen. De medewerkers werken allemaal op een eigen werkplek en er heerst een ‘serene’ rust in kantoor. Alle afspraken voor bijvoorbeeld het overdragen van een huis gaan door maar worden zoveel mogelijk of op basis van een (verkoop/aankoop)volmacht gedaan of worden door kopers vaak (in verband met een hypotheekakte) op de parkeerplaats van ons kantoor getekend.

Via het autoraam geef ik de akte(n) aan de mensen zodat zij in hun eigen auto kunnen blijven zitten en met een eigen pen op het dashboard (in mijn zicht) de akte(n) kunnen ondertekenen. Ik hoorde laatst zelfs iemand zeggen: ‘het lijkt wel een ‘drive-in’ notaris!’ Die had ik nog niet eerder gehoord maar vond ik best toepasselijk op dit moment.

Daarnaast fiets ik ook heel Borne rond aangezien het voor veel mensen ook niet mogelijk is (en vaak ook niet wenselijk!) het huis uit te gaan. De wet biedt ons dan de mogelijkheid thuis te passeren waarbij ook dan weer de akte(n) via het keukenraam, de voordeur of een erker wordt aangegeven.

Op deze bijzondere manier heb ik nog nooit eerder gewerkt maar ik vind het erg fijn dat ik op deze manier toch mijn vak kan uitoefenen en er voor de mensen kan zijn. Het geeft een stukje rust om toch, ondanks deze verdrietige – voor veel mensen: eenzame – en bovenal ‘bijzondere’ tijd, de zaken goed geregeld te hebben!

 

Recent Posts